Cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV)

Spoštovani starši ter dijaki in dijakinje!

Obveščamo vas, da se bo v letošnjem šolskem letu v okviru programa cepljenja izvajalo brezplačno cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) za fante na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole. Prav tako se v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (brezplačno) lahko cepijo tudi dekleta, ki še niso cepljena proti HPV.

Ob tej priložnosti so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pripravili letak za dekleta in fante z informacijami o okužbah s HPV in cepljenju proti HPV, ki je dostopen na naslednji povezavi https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/okuzba-s-hpv-rak-maternicnega-vratu-in-cepljenje-proti-hpv/.

Na omenjeni spletni strani so na voljo tudi druga gradiva in dodatne informacije o okužbah s HPV, boleznih, ki jih povzročajo in zaščiti pred njimi, med drugim tudi povezava na knjižico Blazno resno o HPV, priznane avtorice Dese Muck, ki je nastala pod okriljem Zveze slovenskih društev za boj proti raku in je sicer dostopna na naslednji povezavi: https://www.blaznoresno.si/ .

Dostopnost